لالی انتخابی

لالی انتخابی از دیدگاه روانشناس و مشاور کودک منطقه ۱

اختلالات ارتباطی (مشکلات زبان وتکلم در کودکان )

لالی انتخابی
لالی انتخابی

ارتباط به معنای فرستادن،‌ دریافت و تبادل اطلاعات است که این اطلاعات شامل حقایق، افکار، احساسات، درخواست ها و …می باشد، زبان به عنوان ابزاری برای انتقال مفاهیم فوق می باشد لذا، استفاده مؤثر و مناسب از زبان برای برقراری ارتباط با جهان پیرامون برای هر فرد یک امر حیاتی و اساسی است. توانایی تبادل اطلاعات از طریق زبان، اساس فرایندهای اجتماعی وفرهنگی است .

برای کودکان، رشد و تکامل زبان و کلام تأثیر عمیقی بر سایر جنبه های رشد آنان دارد. به طور مثال توانائی زبانی و کلامی مناسب و مؤثر کودک باعث رشد او در زمینه بازی، ارتباط با همسالان، پیشرفت تحصیلی، شناخت عمومی و تکامل رفتاری و هیجانی او می گردد. برعکس چنانچه عملکرد ارتباطی کودک حتی به شکل خفیف مشکل داشته باشد با پیامدهای زیان آور اجتماعی و افزایش خطر ابتلاء به اختلالات روانپزشکی همراه است .

توانائی زبانی و کلامی مناسب و مؤثر کودک باعث رشد او در زمینه بازی، ارتباط با همسالان، پیشرفت تحصیلی، شناخت عمومی و تکامل رفتاری و هیجانی او می گردد .

لالی انتخابی
لالی انتخابی

با توجه به چنین پیامدهایی و با توجه به آنکه مشکلات تکلمی و زبانی در کودکان قبل از سن مدرسه، جزء شایع ترین اختلالات تکاملی هستند، تشخیص به هنگام و درمان مناسب این اختلالات برای کودک و خانواده او اهمیت بسزایی دارد .

اختلالات ارتباطی کودکان به دو دسته کلی اختلالات زبان و اختلالات گفتار تقسیم بندی می شوند.

در اختلالات زبانی، اختلال در درک مطلب و استفاده از جنبه های ارتباطی کلامی یا نوشتاری و یا سایـر سیستم های سمبولیک برای برقراری ارتـباط مطـرح می باشد که می تواند شامل اشکال در فرم، محتوی و یا عملکـرد زبان باشـد. در دسته اختلالات زبانی می توان لالی انتخابـی (Selective mutism) را نیز جای داد .

تاریخچه تشخیص اختلال لالی انتخابی

لالی انتخابی
لالی انتخابی

این اختلال برای اولین بار حدود یکسال پیش مورد بحث قرار گرفت و تحت عنوان آفازی اختیاری نامیده شد و در بین سالهای ۱۹۴۰-۱۹۳۰ نام مشهور خود یعنی لالی انتخابی را به دست آورد .

اصطلاح selective mutism به لالی ویژه اشاره داشت ولی از انجا که بر چسبی به این کودکان زده می شد و متعاقب آن تصمیمی در مورد آنها گرفته می شد که مناسب آنها نبود دوباره نامگذاری شد و تحت عنوان elective mutism یعنی لالی انتخابی نامگذاری شد(بای شاپ ،۱۹۹۴) .

elective mutism  اشاره می کند به این که کودک انتخاب می کند که لال باشد (این اصطلاح نخستین بار در سال ۱۹۳۴ توسط یک روانپزشک سوئیسی وضع شد ) در حالی که درselective mutism  (۱۹۹۴, DSM-IV ) تاکید بیشترروی انتخاب موقعیت های تکلم و سخن گفتن است بدون اینکه کودک عمدا بخواهد که لال باشد .

این اصطلاح در زبان فارسی به شکل های مختلف ترجمه شده است از جمله : لالی انتخابی ،خاموشی انتخابی،سکوت پیشگی انتخابی .

 

اختلال لالی انتخابی

 

لالی انتخابی یک اختلال روان شناختی دوران کودکی است که در آن کودکی که توانایی سخن گفتن وفهم کلمات رانشان داده است، به طور مداوم از صحبت کردن در یک یا چند موقعیت  اجتماعی (مثل مدرسه اجتماعات و با بزرگسالان خارج از خانه) امتناع می کند وبا برخی از اشخاص حرف می زند ولی در زمانی دیگر از صحبت کردن حتی اشخاص نزدیک خود امتناع می ورزد. در موارد خیلی حاد این احتمال وجود دارد که کودک با والدین خود صحبت نکند ولی با اشیاء و اسباب بازی های خود صحبت کند پس می توان نتیجه گرفت که کودک مشکلی گفتار خود ندارد ولی به گونه ای با بعضی افراد نمی خواهد صحبت کند. تصویر معمولی که از این اختلال ترسیم شده این است که کودک در خانه صحبت می کند ولی از صحبت با اشخاص بیرون از منزل و یا حتی بستگان نزدیک خود ناتوان است. معمولاً این کودکان از صحبت کردن در مکان های عمومی ناتوان اند. سکوت این دسته از کودکان بیشتر نشان دهنده امتناع کودک از صحبت کردن است تا ناتوانی او برای صحبت کردن، هر چند که سایر اختلالات زبانی و تکلمی ممکن است همراه با این بیماری دیده شوند ولی به حدی نیست که باعث فقدان کلام کودک گردند. این کودکان علیرغم امتناع از صحبت کردن، معمولاً به نظـر می رسد که به برقراری ارتباط علاقمند هستند و در موقعیت هایی که صبحت نمی کنند ممکن است تلاش کنند تا با استفاده از ژست و حالات صورت‌، تکان دادن سر، نگاه یا سخن های تک سیلابی و زمزمه و یا نجوا با دیگران ارتباط برقرار کنند.

لالی انتخابی
لالی انتخابی

سیستم طبقه بندی اختلالات روانی (DSM-IV  )  نیز تعریفی ازاین اختلال به دست آورده است: گنگی انتخابی، ناتوانی مداومی است که شامل تکلم کودک در موقعیت های اجتماعی مشخص که از او انتظار صحبت می رود می باشد. ،در حالی که کودک توانایی تکلم و صحبت در موقعیت های آشنا و صمیمی تر را دارا می باشد .

از نظر همه گیر شناسی، برآوردی که از لالی انتخابی اطفال می شود در حدود ۱ درصد یا کمتر می باشد .

 

شیوع لالی انتخابی

 

 لالی انتخابی یک اختلال روان شناختی دوران کودکی است که در ابتدا تصور می شد در میان کودکان باید خیلی نادر باشد. انواع خفیف این اختلال شایع اما گذراست، در حالی که فرم شدید آن عیار شیوع ۱ در ۱۰۰۰ دارد ( کالوین و فاندیودیس،۱۹۸۱ ).

لالی انتخابی
لالی انتخابی

در ایران روی میزان شیوع این اختلال کار نشده است.

شیوع لالی انتخابی اخیراً بین ۳ تا ۸ در ۱۰,۰۰۰ کودک تخمین زده می شود.تحقیقات اخیر نشان می دهد که احتمالاً این اختلال شیوع بیشتری دارد و در بیش از ۵/۰ درصد کودکان سنین مدرسه بروز می کند (خلاصه روانپزشکی، ۱۳۸۲، ص ۴۱۲) ، مطالعات همه گیرشناسی دیگری که قبلاً انجام شده نشان داده است که کمتر از ۱% کودکان تحت تأثیر این اختلال هستند ولی مطالعات جدید تر پیشنهاد می کنند که حداکثر ۲% کودکان در سطح مدارس ابتدایی ممکن است خصوصیت لالی انتخابی را داشته باشند (کامپالیانین و همکاران، ۱۹۹۸).

این اختلال در زنان کمی شایع تر از مردان است (تنسر ،۱۹۹۲)؛ البته این موضوع همچنان تحت بررسی است (خلاصه روانپزشکی ،۱۳۸۲،ص ۴۱۳) .

 همچنین لالی انتخابی بیشتر در جایی دیده می شود که زبان مادری والدین با زبان کودک متفاوت است (برادلی و اسلومن، ۱۹۷۵؛ براون و لوید، ۱۹۷۵) یا زمانی است که کودک زبان تازه ای را آموخته است.

به طوری معمول والدین اولین بار زمانی از مشکل آگاه می شوند که کودک شروع به رفتن شیر خوار گاه یا مهد کودک  می کند . ولی از آنجا که همه کودکان به مهد کودک نمی رود ممکن است این مشکل تا مدتی شناخته نشود . به همین علت سنین متفاوتی برای شروع این اختلال ذکر شده است از جمله :

سن شروع بین ۵-۳ سالگی (مبانی روانپزشک آکفورد، ۱۳۷۷، ص ۴۱۹).

سن شروع  قبل از ۳ سالگی وهمراه با یک ضربه روانی است (تنسر، ۱۹۹۲).

 شروع اختلال معمولا در سنین ۵تا۶ سالگی است(خلاصه ی روانپزشکی،۱۳۸۲،ص ۴۱۳)

سن شروع ۴تا۸ سالگی است(خلاصه ی رواپزشک،۱۳۸۲،ص۴۱۳) .

در اغلب موارد شروع قبل از ۵ سالگی است ومشکل معمولا بعد از ورود به مدرسه در میانگین سنی ۶ سال و ۱۰ ماه تشخیص داده می شود (کالوین و فاندیودیس،۱۹۸۲) و به واسطه یک ضربه جسمی و روانی شروع می شود. یک سوم این کودکان بدون درمان دچار اختلالاتی مثل اضطراب و افسردگی می شوند و می توان بیان کرد که پنچاه درصد این کودکان طی پنج تا ده سال بهبودی کامل خود را به دست می آورند .

 

علت اختلال لالی انتخابی

لالی انتخابی از دیدگاه روانشناس و مشاور کودک منطقه 1-02126851286
لالی انتخابی از دیدگاه روانشناس و مشاور کودک منطقه ۱

علت اختلال لالی انتخابی یک مهار روانشناختی است ولی در بسیاری از موارد در این کودکان سابقه شروع دیر رس تکلم مشاهده می شود که ممکن است در بروز این اختلال نقش داشته باشد؛ و هیچ ناتوانی زیستی قابل توجهی وجود ندارد .

یکی دیگر از عوامل زمینه ساز این اختلال مشکلات در تلفظ و یا لکنت زبان است که اغلب با صحبت کردن ارتباط دارد.

اخیراً بررسی های محققین نشان می دهد که اختلال لالی انتخابی می تواند جلوه ای از شرم اجتماعی بزرگسالان (social phobia) باشد و جزء اختلالات اضطرابی محسوب گردد. در اطفالی که توانایی های شناختی و ذهنی خوبی ندارند یا حتی اختلالاتی در تکلم دچار می باشند و یا کودکان مهاجر با وجود آن که زبان کشور دوم را یاد گرفته اند این اختلال بیشتر دیده می شود. گاهی اوقات این اختلال به صورت برعکس رخ می دهد یعنی فرد در موقعیت های آشنا دچار لالی انتخابی می شود. 

در یک مطالعه زمینه یابی که اخیراً انجام شده ۹۰ درصد این کودکان واجد ملاکهای تشخیصی جمعیت هراسی بوده اند . این کودکان میزان بالایی از اضطراب اجتماعی از خود نشان می دادند ولی در سایر زمینه ها آسیب روانی محسوسی نداشتند.

یکی دیگر از فاکتورهای ضعیف ترِ دیده شده این است که والدین مشکلات شخصیتی داشته اند (کالوین و فاندیودیس، ۱۹۸۱).

افسردگی، نیازهای شدید وابستگی و اضطراب مادر اغلب در خانواده این کودکان دیده می شود . این عوامل ممکن است منجر به محافظت افراطی مادر و روابط کاملاً نزدیک اما دوسوگرا بین مادر و کودک بیمارش شود. کودکان با لالی انتخابی تمایل دارند ویژگی های ذاتی نابهنجار نشان دهند و ساکت باشند (کالوین و فاندیودیس ، ۱۹۸۱)، کمرو و کناره گیر هستند ولی رگه هایی از کله شقی در آنان دیده می شود.

این کودکان اغلب به عنوان بچه های منفی گرا، خجالتی، سلطه گر و فریب کار، مقابله جو و ایزوله اجتماعی توصیف می شوند و تمایل دارند که در جلسات علمی حضور ضعیفی داشته باشند (کالوین و فاندیودیس، ۱۹۸۲).

سایر خصوصیات آنها شامل سابقه تأخیر تکلم، مزاج سرسخت اما بسیارکمرو، محافظت افراطی آنان توسط والدین است . ویژگی های اخیر احتمالاً نه تنها در شروع اختلال بلکه در دوام و شدت آن نیز دخیل است. اغلب رفتار منفی دیگری مثل امتناع از نشستن و بازی کردن زمانی که باید حرف بزند وجود دارد .

به غیر از فاکتورهای شخصیتی و تکلمی یک عامل علّی دیگر وجود یک ضربه جسمی یا روانی است و تعدادی از کودکان این شرایط را به دنبال یک رویداد آسیب زا پید ا می کنند.  بنابراین برخی درمانگران این پدیده را لالی ضربه ای می دانند نه لالی انتخابی.

گاهی فشار والدین برای تکلم درست کودک، سبب طرد تکلم در آنان می شود و متقابلاً سکوت پیشگی کودک، والدین و یا معلمین را وسوسه می کند که به کودک فشار آورند تا شاید سخن گوید . در حقیقت لالی انتخابی در چنین وضعیتی یک واکنش تطابقی است و طغیان کودک را نسبت به اصرار و فشار والدین و یا معلمان نشان می دهد. در برخی موقعیت ها وقتی والدین و معلمان با کودکی رو به رو می شوند که فقط در مدرسه حرف نمی زند مشکل است که عصبانی نشوند؛ ولی عصبانیت رویکرد کمک کننده ای نیست و فقط کودکان را بیشتر به درون خودشان می راند. البته این کودکان در مواقع ضروری به خوبی صحبت می کنند.

از جمله عوامل زمینه ساز دیگر می توان به شرایط استرس زا اشاره کرد. اکثر این کودکان در شرایط پر استرس کاملا خاموشند اما برخی ممکن است کلمات تک سیلاب به کار ببرند . برخی از این کودکان از طریق تماس چشمی یا اشارات غیر کلامی ارتباط برقرار می کنند .

برای پاسخگویی به این سوال مهم که چه چیزی عامل اصلی لالی انتخابی است تحقیقات کافی صورت نگرفته است . با وجود این، بر اساس تحقیقات ومشاهدات ،بعضی از عوامل به طور مشترک نقش موثری در این رخداد دارند. این عوامل شامل موارد زیر هستند :

 ۱- طبع مضطرب و یا خجالتی :

لالی انتخابی از دیدگاه روانشناس و مشاور کودک منطقه 1-02126851286
لالی انتخابی از دیدگاه روانشناس و مشاور کودک منطقه ۱

برخی کودکان دارای لالی انتخابی به عنوان فردی توصیف می شوند که در شرایط جدید یا هنگام رو به رو شدن با افراد ناشناس خجالتی و آرام هستند . والدین می گویند که این کودکان همیشه به این شیوه عمل میکنند.

۲-   تاریخچه خانوادگی کمرویی یا اضطراب :

معمولاً یکی از والدین یا هر دو در موقعیت های اجتماعی احساس اضطراب نموده یا زمانی که باید در مقابل دیگران صحبت کنند اضطراب خاصی را تجربه می کنند.

۳  – مشکلات زبان/تکلم :

برخی از این کودکان مشکلات زبان / تکلم دارند (مثل مشکلات تلفظ) و برخی دیگر از آنها در صحبت کردن از این می ترسند که کلمات آنها باعث تمسخر دیگران شود.

۴-   فرهنگ جدید :

شیوع بیش از حد ا نتظار این اختلال در میان کودکان مهاجر وجود دارد . بعضی از کودکانی که با فرهنگ جدید و با زبان متفاوت سازگار می شوند ممکن است در صحبت کردن بی تمایل باشند.

۵  – خانواده ضعیف/شبکه همسالان مدرسه :

این کودکان، ممکن است بیشتر از خانواده هایی باشند که ارتباط خوبی(قوی) با محیط مدرسه نداشته باشند . یا ممکن است این کودک در محله متفاوتی از همکلاسی های خودش زندگی کند و در حالی که آنها از وسیله شخصی یا آژانس یا سرویس برای رفتن به مدرسه استفاده می کنند، او از اتوبوس استفاده می کند.

 

تشخیص اختلال لالی انتخابی

لالی انتخابی از دیدگاه روانشناس و مشاور کودک منطقه 1-02126851286
لالی انتخابی از دیدگاه روانشناس و مشاور کودک منطقه ۱

در متن بازنگری شده ویرایش چهارم کتابچه تشخیصی و آماری اختلالات(DSMIV-TR)  برای گذاشتن تشخیص، لالی باید حداقل یک ماه دوام روانی داشته باشد واین یک ماه نباید مربوط به زمان ورود به مدرسه باشد ,از صحبت کردن امتناع کرده باشد و با پیشرفت های تحصیلی و آموزشی یا ارتباط اجتماعی تداخل پیدا کند ,ناشی از وجود یک اختلال در تکلم نظیر لکنت زبان نباشد و همچنین ناتوانی در تکلم ناشی از فقدان معلومات نباشد . به همین ملاکها اشاره شده بود.

همچنین روان شناس باید حتماً قبل تشخیص گذاری, از سالم و طبیعی بودن دستگاه شنوایی و تکلم و درک مطلب کودک اطمینان حاصل به عمل آورد. برای این موارد می توان از والدین خواست گزارشی از صحبت کردن کودک و در گیر شدن در مکالمات خانه ارائه دهند.

نکته ای که درتشخیص لالی انتخابی باید مد نظر قرار گیرد این است که در موقعیت هایی که کودک در آن صحبت می کند باید رفتار کلامی وی متناسب با سنش باشد . این نکته بسیار مهم است ،زیرا کودکی که الگوهای تکلمی وی فوق العاده پس رفته است نیز ممکن است به اشتباه به عنوان کودک مبتلا به خاموشی انتخابی تشخیص داده شود .

کودکانی که وارد محیطی با زبان تکلمی متفاوت می شوند ممکن است از شروع به صحبت به زبان جدید خودداری کنند . در این مورد تشخیص لالی انتخابی زمانی باید گذاشته شود که کودک از تکلم به زبان مادری خود نیز امتناع می کند و همچنین توانایی کافی برای تکلم به زبان تازه را به دست آورده است ولی از تکلم به این زبان خودداری می کند.

از علائم و ویژگی های دیگری که می تواند همراه اختلال لالی انتخابی مشاهده شود می توان به منفی گرایی, خشکی  Rigidity ,کمرویی, رفتار های مقابله ای, عدم تماس های چشمی( در زمان هایی که با او حرف زده می شود به شما نگاه نمی کند), وسواس و کناره گیری و انزوای اجتماعی, اضطراب اجتماعی, وابستگی, اختلالات رفتاری مانند قشقرق و رفتارهای مقابله جویانه, بی اختیاری ادرار و یا مدفوع ,به کار بردن دست و سر به جای سخن گفتن, ژست های بدنی و تکرار یک کلمه یا واژه به صورت تکراری و یکنواخت اشاره کرد. این کودکان معمولاً از حضور در مدرسه امتناع می کنند.

از خصوصیات اصلی که می توان در لالی انتخابی نام برد این است که کودک از صحبت کردن در تمام موقعیت های اجتماعی به رغم این که دارای توانایی فهم سخن دیگران بوده و توانایی سخن گفتن دارد, امتناع می ورزد در نتیجه از فعالیتهایی که نیاز به صحبت کردن دارند اجتناب نموده و خود را به فعالیتهای غیر کلامی محدود می کند و نیازهایش را از طریق ارتباط غیر کلامی بیان می کند . بنابراین به عنوان فردی خجالتی و آرام توصیف میشود این عمل کودک نشان دهنده این عمل است که کودک دارای اختلال جسمی و یا ذهنی نبوده و بلکه این اختلال یک اختلال روحی و روانی است .

  معمولا کودکان دارای لالی انتخابی  از این می ترسند که کلماتشان باعث تمسخر دیگران شود.  لجبازی و یکدندگی نیز در آنها مشاهده می شود .

 

تشخیص افتراقی

لالی انتخابی از دیدگاه روانشناس و مشاور کودک منطقه 1-02126851286
لالی انتخابی از دیدگاه روانشناس و مشاور کودک منطقه ۱

بین کودکانی که لال هستند با کودکانی که لالی انتخابی دارند باید تمایز قائل شد . کودکانی که بی میل صحبت می کنند (مثل کودکانی که در موقعیت ها یا محیط هایی که به اندازه کافی مشتاق شنیدن هستند و ترغیب کننده اند سخن می گویند ) پیش آگهی بهتری دارند. با این تعریف لالی انتخابی یک اختلال هیجانی است و هیچ نابهنجاری در فهم یا تولید کلام وجود ندارد که به حساب لالی گذاشته شود (تنسر،۱۹۹۲) .

همچنین بین لالی انتخابی با لالی موقتی باید تمایز قائل شد. لالی موقتی کاملا شایع است و زمانی پدید می آید که کودک برای اولین بار مدرسه را شروع می کند وسپس به مدت حداکثر ۶ ماه می ماند . لالی موقتی در کودک روشی برای مقابله با اضطراب شدید در مورد مدرسه و جدایی از مادر است .وقتی کودک احساس امنیت می کند و آرام می گیرد راحت صحبت می کند ؛در حالی که کودکی که لالی انتخابی دارد همچنان ساکت و خاموش می ماند. کودکانی که لالی موقتی دارند اغلب کمرو هستند وسابقه ای از عدم تکلم در حضور افراد غریبه ویا چسبیدن به مادر را داشته اند. این کودکان به طور خود به خودی بهبود می یابند وممکن است مبتلا به کمرویی انطباقی گذرا توصیف شوند .

لالی انتخابی همچنین باید از عقب ماندگی ذهنی ،اختلالات فراگیر رشد و اختلال زبان بیانی تفکیک شود. در این اختلالات نشانه ها گسترده است و کودک در تمامموقعیت ها قادر به برقراری ارتباط طبیعی و یا تکلم نیست.

درمان اختلال لالی انتخابی

مطالعات نشان می دهند که درمان لالی انتخابی مشکل است (کالوین و فاندیودیس، ۱۹۸۰). برنامه های مداخلاتی مختلف می تواند ناشی از ادراک های متفاوت از علل اصلی لالی انتخابی باشد . برخلاف وجود رویکردهای گوناگون، اکثر راهکارهای درمانی به طور رسمی مفید ارزیابی نشده اند.

لالی انتخابی بیشتر به صورت یک اختلال اضطرابی دیده می شود تا یک اختلال تکاملی در نتیجه روش درمانی آن متفاوت است . روشهای رفتاری به کار گرفته شده اند و تا حدی موفق بوده اند. مثلاً یک دختر ۷ ساله با استفاده از سیستم پاداش قادر شد با معلمش نجوا کند ولی نتوانست بیشتر از این نقطه پیشرفت کند (کالوین و فاندیودیس، ۱۹۸۱). به نظر می رسد تعدیل رفتاری مانند تقویت مثبت و پاداش دادن به کودک هنگامی که صحبت می کند، عدم تقویت برای پاسخ های غیرکلامی (مثل استفاده از ژست و اشاره)، گسترش تدریجی تعداد افرادی که کودک با آنها سر و کار دارد و محیطی که در آن انتظار تکلم از کودک می رود و … جایگاه ویژه ای در این میان دارد.

برای درمان لالی انتخابی ترکیبی از روشهای درمانی شناختی-رفتاری و استفاده از مداخلات انفرادی و تشویق به تکلم  مفید است. از تکنیک های بازی درمانی و ترسیم نقاشی جهت بررسی شخصیت کودک و ایجاد تغییرات مطلوب نیز می توان استفاده کرد . ارزیابی روانپزشکی و درمان در بیمارستان به ندرت ضرورت می یابد.

اکثر موارد فقط چند هفته یا چند ماه ،ولی برخی موارد سالها طول می کشد .در یک مطالعه پیگیری حدود نیمی از کود کان مبتلا ظرف ۵ تا ۱۰ سال بهبود یافتند. به نظر می رسد کودکانی که تا سن ۱۰ سالگی بهبود نیابند، سیری دراز مدت داشته و پیش آگهی آنان بدتر از کسانی است که تا ۱۰ سالگی بهبود می یابند (خلاصه روانپزشکی،۱۳۸۲،ص ۴۱۳).احتمال بهبود پس ازاین سن هم وجود دارد، هر چند یافته های پیگیری قطعی در دست نیست .

یافته های اخیر حاکی است که فلوئوکستین (  PROZAC)، بر سیر لالی انتخالی تأثیر گذاشته و موجب تقویت روند بهبود می شود؛ لذا درمواقعی که مداخلات اجتماعی برای کنترل علائم کفایت نکند تجویز داروهای SSRI (مهار کننده انتخابی بازجذب سروتونین ) نظیر فلوئوکستین بخشی پذیرفته شده از درمان محسوب می شود. مطالعه ای که اخیراً روی ۲۰ کودک انجام شده است حاکی است که این دارو ممکن است در درمان سکوت پیشگی انتخابی کودک مؤثر باشد.

لالی انتخابی از دیدگاه روانشناس و مشاور کودک منطقه 1-02126851286
لالی انتخابی از دیدگاه روانشناس و مشاور کودک منطقه ۱

سایر داروها نظیر فنلزین(NARDIL)  نیز در بهبود نشانه های جمعیت هراسی گزارش شده اند اما به ندرت برای درمان لالی انتخابی کودکان سنین مدرسه توصیه می شوند.

ضمن مشاهده دقیق رفتارهای کودک در موقعیت های مختلف و نیزاجرای آزمون های لازم به منظور بررسی وضعیت ذهنی و جسمی کودک، باید به مشاوره و هدایت والدین پرداخت . والدین این کودکان در این رابطه بسیار احساس انزوا می کنند و ممکن است دارای برخی باورها یا سوء تعبیرهایی در خصوص این اختلال باشند.

مشاهده واکنشهای متقابل خانواده نیز در درمان باید مد نظر قرار گیرد . چرا که الگوی روابط وعملکرد سیستم خانواده برای ارزیابی وفهم مسائل دارای اهمیت زیادی است .( از روشهای خانواده درمانی در درمان این اختلال استفاده می شود ). ویژگیهای مهم الگوهای ارتباطی خانواده که باید مورد توجه قرار گیرند عبارتند از:

–         ایا روابط اعضاء خانواده صریح و بدون ابهام است؟

–         کدام یک از اعضاء خانواده بر روابط مسلط و کنترل کننده است؟

–         آیا اعضاء مجازند از جانب خود اظهار نظر کنند؟

–         آیا روش عمده رابطه کلامی است یا غیر کلامی؟

–         محدوده پاسخ هیجانی و عاطفی از جانب اعضاء خانواده چیست؟

 نکته مهم در درمان این است که بهتر است بر مسئله تکلم بطور مستقیم تاکید نشود بلکه مجموعه عوامل و افراد مرتبط با کودک  و نحوه ارتباط آنها و اثرات رفتارشان باید مورد بررسی قرار گیرند.

تشخیص به موقع و درمان مناسب این کودکان با توجه به شیوع و گستردگی این اختلالات کمک بسیار مؤثری به آینده کودک و خانواده وی می نماید .

منابع

www.behzisti.ir

www.magiran.com

www.tebyan.net

moshavere-kj.blogfa.com

psychologicalsciene.blogfa.com

mbabakhani.blogfa.com

مشاوره و روانشناسی

تلفنی رایگان خدمات روانشناسی – مشاوره- روانپزشکی – آرامش درمانی – هیپنوتیزم درمانی – مجوز ۶۶۰۷۲

☎️ ۰۲۱۲۲۷۱۵۸۸۶

۰۹۱۲۳۲۴۵۵۱۰

۰۲۱۲۲۷۲۸۹۰۴

۰۲۱۲۶۸۵۲۹۵۶

۰۲۱۲۶۸۵۲۹۴۶

۰۲۱۲۶۸۵۲۹۴۰

۰۲۱۲۶۸۵۲۹۶۰

بهترین مشاور و روانشناس خانواده و ازدواج ❤️❤️❤️??? مشاوره آنلاین – مشاوره حضوری، تلفنی – اعصاب و روان نوروفیدبک- بایوفیدبک-

?????????????

تحت نظر متخصص اعصاب و روان_ متخصص روانشناسی – متخصص مشاوره – مشاوره خانواده، مشاوره ازدواج، مشاوره قبل از ازدواج – مشاوره نوجوان، مشاوره کودک – درمان افسردگی، وسواس، استرس، بیش فعالی – اختلالات یادگیری – مشاوره تحصیلی- کنترل خشم – درمان اتیسم

???? ?????????

مطالب آموزنده و درمان در سایت : https://ravanshenasa.com

و اینستاگرام ما ? @DR.RAVANSHENAS1

خیابان نیاوران چهارراه مژده نبش نجابت جو پلاک ۳۵۲ طبقه دوم شمالی ۰۲۱۲۲۷۱۵۸۸۶- – ۰۹۱۲۳۲۴۵۵۱۰–۰۲۱۲۲۷۲۸۹۰۴-۰۲۱۲۶۸۵۲۹۵۶–۰۲۱۲۶۸۵۲۹۴۶

telegram.me/ravanshenasiii

https://t.me/ravanshenasiiii

مشاوره خانواده و ازدواج، مشاوره کودک ، مشاوره قبل از ازدواج- مشاوره خواستگاری- مشاوره نوجوان – مشاوره شغلی- مشاوره تحصیلی- مشاوره بازرگانی- تنظیم خانواده—

۰۲۱۲۶۸۵۲۹۵۶

۰۲۱۲۶۸۵۲۹۴۶

۰۲۱۲۲۷۱۵۸۸۶

۰۲۱۲۲۷۲۸۹۰۴

۰۹۱۲۳۲۴۵۵۱۰-

-۲۶۸۵۲۹۴۰-۲۶۸۵۲۹۶۰

آدرس: تهران- خیابان نیاوران- چهارراه مژده- نبش نجابت جو- پلاک ۳۵۲- طبقه ۲ شمالی – طبقه فوقانی بانک پاسارگاد

روانشناسی ، روانپزشکی- زوج درمانی- مشاوره طلاق-

مشاوره و روانشناسی- مشاوره خانواده و ازدواج

http://moshaverehezdevaje.com

مشاوره و روانشناسی- مشاوره خانواده و ازدواج

https://ravanshenasa.com

مشاوره و روانشناسی- مشاوره خانواده و ازدواج

http://aaam.ir

مشاوره و روانشناسی- مشاوره خانواده و ازدواج

http://aaap.ir

مشاوره و روانشناسی- مشاوره خانواده و ازدواج

دیوار-مشاوره.com

مشاوره و روانشناسی- مشاوره خانواده و ازدواج

Ppsyd.com

مشاوره و روانشناسی- مشاوره خانواده و ازدواج

Ppsyb.com

مشاوره و روانشناسی- مشاوره خانواده و ازدواج

Moshb.com

مشاوره و روانشناسی- مشاوره خانواده و ازدواج

http://khanevadehh.com

مشاوره و روانشناسی- مشاوره خانواده و ازدواج

https://ppsyc.com

آدرس: مشاوره و روانشناسی کودک منطقه ۱- نیاوران چها رراه مژده نبش نجابت جو پلاک ۳۵۲ طبقه ۲ شمالی بانک پاسارگاد

مشاوره تلفنی رایگان

مشاوره خانواده و ازدواج ۲۲۷۱۵۸۸۶-۲۲۷۲۸۹۰۴

مشاوره کودک و نوجوان- ۲۲۷۲۸۹۰۴-۲۲۷۱۵۸۸۶

زوج درمانی توسط متحصص مشاوره ۲۲۷۲۸۹۰۴-۲۲۷۱۵۸۸۶

روان درمانی-۲۲۷۲۸۹۰۴

هیپنوتراپی-۲۶۸۵۲۹۴۰-۲۲۷۲۸۹۰۴

مشاوره شغلی- ۲۲۷۱۵۸۸۶-۲۶۸۵۲۹۶۰

مشاوره تحصیلی- ۲۲۷۲۸۹۰۴ ۲۶۸۵۲۹۴۰-

روانپزشک-۲۲۷۱۵۸۸۶-۲۲۷۲۸۹۰۴-

روانشناس- ۲۲۷۱۵۸۸۶ ۲۶۸۵۲۹۴۰-

روانکاوی—۲۶۸۵۲۹۶-۲۲۷۲۸۹۰۴

آرامش درمانی—۲۶۸۵۲۹۴۰- ۲۲۷۲۸۹۰۴